Ami elsőre feltűnhet

Ha rápillantunk az eszközre, egyből láthatjuk, hogy a Pioneer mindent belegyúrt a legfrissebben piacra dobott termékébe, a DJM-V10-be, ami egy professzionális DJ-performanszhoz szükséges lehet. A hat csatornát, a csatornánként vezérelhető kompresszorokat és send lehetőséget, illetve 4 sávos EQ-t és kiegészítésnek egy három sávos Master isolator EQ-t egyből észrevettük, bár ezek nagy része megtalálható egy Allen & Heath keverőn is. Na de vizsgáljuk meg kicsit részletesebben is az eszközt. Kezdjük azzal a gondolattal, ami biztos mindenkiben megfogalmazódott: ez a keverő úgy néz ki, mintha valaki a Pioneer DJ-nél ránézett volna a Richie Hawtin féle Model 1-ra és azt mondta volna: „Ezt mi is meg tudjuk csinálni”.

 

Hat audio-csatorna támogatás

A Pioneer DJ eszközök történelmében a 19” rack-es kivitelezésű DJM-1000-t leszámítva nem volt még példa hat csatornás keverő gyártására. Külön érdekesség, hogy azon a keverőn is egy hasonló master-isolator kapott helyett, mint az újonnan érkezett V10-es modell.

Csak azért, mert ez a keverő képes hat csatorna lejátszására, még nem azt jelenti, hogy egyből el kell kezdened DJ-pultokat nézni hat darab CDJ-vel, vagy négy CDJ-vel és kettő DJS samplerrel. A Pioneer DJ Pro Link a linkelhető eszközök számát négyre limitálta, ami azt jelenti, hogy a maradék két csatornát leginkább olyan eszközökhöz érdemes használni, amiknek a használatához nem feltétlenül szükséges a LINK csatlakozás. Egy másik megjegyzés a tervezéssel kapcsolatban, amire a gyártó is rámutatott az eszköz bemutatása során, hogy a keverő kezelőfelületén lévő csatornákhoz tartozó vezérlőkkel egy vonalba tervezték meg a hozzájuk tartozó bemeneti csatlakozókat, egyszerűbbé téve ezzel az eszközök bekötését és átláthatóságát.

 

A négy sávos EQ

A négy sávos EQ-vezérlés mindenki számára annyira egyet jelent az Allen & Heath-tel, hogy komoly kihívások elé van állítva a DJM-V10. Az egyes sávok frekvenciáit, görbéit, valamint a növelési és csökkentési mennyiségeket kifejezetten úgy tervezték, hogy teljes rugalmasságot biztosítson a felhasználója számára; teljesen levágja, vagy kiemeli a magas, vagy a mély tartományt, vagy a mix tökéletességéhez a két középső frekvenciatartományt is finomíthatjuk, melyek mindegyike egyedileg tervezett görbéken mozog.

 

Filter minden sávon, és végre nem két pólusú

A klasszikus, Pioneer keverőkön megszokott kétpólusú filtert lecserélték egy a DJM-2000NXS-on található szűrőhöz hajazóra, továbbá minden csatornának van egy saját külön Filter potmétere. A gyártó a következőképpen jellemzi a filtert: „ Változtassa meg a sáv hangját drasztikusan, vagy végezzen apró módosításokat rajta az újonnan kifejlesztett filterünk segítségével, rezonanciaszabályozással. Gombbal kiválasztható, hogy a Hi-Pass, vagy  a Low-Pass szűrést szeretnénk-e alkalmazni, majd a csatornák filterpotméterével balról jobbra adható rá a szűrő az adott csatornára. Mivel a Low- és a Hi-pass funkciót szétválasztották, így a potméter teljes tartománya az adott opciónak szentelte, így kétszer nagyobb felbontást biztosít, mint mondjuk a DJM-900 NXS2 keverő.

 

A robusztus Master Isolator

A keverő az RMX-1000-ről már ismert, gigantikus potméterekkel felszerelt Master Isolator-t kapott, ami egy plusz élményt nyújthat felhasználójának a fő kimenet EQ vezérlésére. A három sávos izolátor új boost, illetve vágási görbét kapott, továbbá lehetővé teszi a crossover frekvenciák és egyéb paraméterek beállításait is.

 

Csatornánkénti kompresszorok

A kompresszor egy nagyon hatékony eszköz stúdiómunkákhoz, de annál ritkábban találkoztunk velük eddig a DJ pultban. Valójában a legtöbb korábbi DJM keverőbe is volt beépítve kompresszor (a Color FX-ben elrejtve), de ez magával vonzotta a szűrővezérlés feláldozását. A DJM-V10 mindegyik csatornáján található egy compression poti. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha olyan régebbi, vagy „master-eletlen” zenéket játszik a felhasználója, melyek nem tudnak olyan testesek lenni, mint bizonyos új dalok. Ennek a potméternek az elforgatásával a keverő valós időben úgymond „meghúzza” a hangot az adott csatornán. Minél csendesebb a szám, annál nagyobb nyomást ad hozzá, ami növeli a „gyengébb” zeneszámok hangját, és minimális hatással van a master-elt zenére.

 

Send/Return Built In és külső effektek

A DJM-900 NXS2-ből jól ismert, dedikált effektprocesszoron kicsit túllép a V10-es modell a plusz send/return szekciójával, ami az effektek vezérlését illeti. Négy beépített Send/Return effekt van a keverőben: Lond Delay, Short Delay, Dub Echo és Reverb, további effektprocesszorok csatlakoztatására a hátlapon kialakított TRS csatlakozókon keresztül van lehetőség.

A beépített effektekhez egy sor vezérelhető paraméter tartozik:

-          Size/Feedback: változtathatja a teret Reverb használatakor, vagy a Feedback mértékét, amennyiben Echo, vagy Delay effekteket használ

-          Time: beállíthatja a Reverb effekt lecsengési idejét, valamint a késleltetés idejét Delay és Echo effektek esetén

-          Tone: megváltoztathatja a hangzás árnyalatát: mélyre és nehezebbre húzva, vagy könnyű, ropogósra erősítve

 

Független CUE lehetőségek két DJ számára egyidőben

Itt van még egy feature, amit a Model 1-nál már szintén felhasználtak: két egymástól független fejhallgató kimenet-pár. Ez akkor tud nagyon hasznos lenni, amikor mondjuk egy B2B szett közben a felhasználó és partnere is különböző csatornákat választhat be magának a CUE-ba. Ezen belül is lehetőség nyílik mindkét fejhallgató kimeneti csatornáján egy 3,5 mm és egy 6,3 mm jack-csatlakozójú fejhallgató csatlakoztatására.

Furcsaság: míg az „A” Cue portjait a keverő felső felületén helyezték el, addig a „B” Cue portok az eszköz elülső lapján lettek kialakítva, ami csak azért furcsa, mert a Pioneer DJ keverői jellemzően nem rendelkeztek elülső portokkal.

 

Booth EQ vezérlés

Nem szólnak elég jól a monitor hangfalak és nincs is lehetőséged jobbá tenni a hangzásukat? A DJM-V10-el ez sem probléma, ugyanis kialakítottak rajta egy két sávos (Hi/Low) Booth EQ vezérlést a monitorok hangzásának személyre szabására.

 

Hangminőség

Stúdióminőségű 64 bites mixing és dithering feldolgozás, kiváló minőségű A/D és D/A konverterek és még sok más alkatrész működik a teljes mély-, a vibráló közép- és a precíz magasfrekvenciák legmagasabb minőségben való megszólaltatásának érdekében.

A gyártó már a DJM-900 NXS2 fejlesztésekor hatalmas lépéseket tett a hangminőség javításában az eredeti NXS-hez képest, de ehhez képest is kb. megháromszorozták ezt a V10-es modell fejlesztésekor. Sokat írtak a bekövetkező változásokról és bár némelyikük magasabb minőségű alkatrészeket igényel, reméljük, hogy ezeket kifejlesztik és fel fogják őket használni más jövőbeli termékekben is

 

Mivel tudod használni a DJM-V10-t?

Itt található pár szoftver és applikáció, amivel biztosan használni tudod a keverőt:

-          Rekordbox, Traktor Pro 3, Serato DJ Pro

-          RMX-1000 iPad applikáció

-          DJM-REC applikáció a szettek stream-eléséhez

-          Pro DJ Link ShowKontrol, ha különböző fényeknek küldenél információkat